Sommartips för hundägare

Äntligen sommar - en härlig tid eller hur? Men sommaren är en härlig tid även för fästingar och andra djur som kan ställa till skada för din hund. Här får du tips och råd inför semestern.

Ta bort fästingar
Fästingar bör tas bort så fort de upptäcks, helst inom det första dygnet efter det att de satt sig fast. På apoteket finns receptbelagda preparat som effektiv skyddar mot fästingbett. Kontakta din veterinär. Om din hund ändå skulle bli angripen tar du bort fästingen med en fästingplockare eller pincett. Du ska inte ha något medel och du behöver inte "vrida" bort fästingen, utan dra rätt ut. Läs mer om fästingar här.


Bilen kan bli en dödsfälla
Värmeslag kan uppkomma då hunden blivit instängd i ett varmt trångt utrymme, t ex i en bil. Plattnosade hundar är mycket känsliga och drabbas snabbare än andra hundar av värmeslag. Hunden flämtar våldsamt till att börja med, detta övergår till att hunden tycks få mycket svårt att få luft och ej orkar att stå upp utan kan svimma av. Hundens kropps-temperatur kan då vara upp mot 42 grader.
  • Tag ut hunden ur utrymmet - kyl omedelbart ner hunden med kallt vatten
  • Duscha, bada eller häll vatten över hunden. Svep in hunden i en blöt handduk.
  • Kontrollera kroppstemperaturen så regelbundet som möjligt.
  • Kontakta veterinären efteråt även om hunden verkar normal.
  • Läs mer om värmeslag här.

Resa med din hund?
Hundar kan drabbas av åksjuka framför allt vid bilåkning.
Hunden ska som valp vänjas vid att åka bil.
  • Kör till att börja med korta sträckor, öka sedan långsamt längden av resorna.
  • Ge ej hunden mat före avresan.
  • Om du ska resa utomlands med din hund läs mer här.

Insektsbett
Enstaka geting- och bistick ger nästan aldrig några allvarliga reaktioner, även om en del hundar kan klaga högljutt efter ett stick. Det brukar ge sig utan åtgärd. Vissa hundar är kraftigt överkänsliga för geting- eller bistick och kan få en allergisk reaktion på grund av sticken. Detta är dock mycket ovanligt.
  • Inspektera hunden.
  • Rör det sig om enstaka eller många stick?
  • Är hundens allmäntillstånd dåligt? Är den trött och blek?
  • Håll hunden under uppsikt den närmaste timmen.
  • Kontakta veterinär om hunden blir dålig.


Ormbett
Många hundägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga för hundar! I de lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Hunden får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går över med vila och lämplig medicinering. I de allvarligare fallen får den kraftigare lever- och njurskador. Blodkropparna faller sönder med allvarlig blodbrist som följd. Blodäggvita läcker ut och det uppstår stora ödem under buken, bröstet och i benen. Intensivbehandling krävs, men trots den överlever inte alla hundar ormbetten.


Det har stor betydelse var bettet tar. Den vanligaste är att hunden blir biten i nosen och läpparna. Ibland tar bettet i en eller flera av tassar. Man vet aldrig på förhand vilken hund som kommer att bli dålig. Man måste utgå ifrån att vilken hund som helst kan bli dålig.

En orm hugger sitt byte och sprutar in giftet i såret. Ormen doserar uppenbarligen olika vid olika tillfällen. Ibland tycks inget gift komma alls, vid andra tillfällen kommer en större dos.

Ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter eller enzymer. De påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas. Ett av enzymerna bryter ner vävnaderna, frigör de kroppsegna substanser och verkar som gift.

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir den trött och vill helst ligga. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen.

Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

De flesta tror att de bett som tagit i läppar och nos är de farligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna. Så är det inte, som tur är. Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen, är det de som får bettet i tassen som oftast dör. Vad beror nu detta på?

Blodet pumpas runt med hjälp av hjärtat. Men i kroppen finns en annan typ av cirkulation som vi inte talar så ofta om, nämligen lymfcirkulationen. Till stor del sköts den cirkulationen av musklernas sammandragningar. Ormgiftet i en tass bryter ner vävnaderna så att giftet lätt kan sugas upp. Lymfcirkulationen sprider sen giftet.

Om en hund dessutom går på benet då den ömsom böjer och ömsom sträcker på tassen sprids giftet ännu mer effektivt.

Vistas man i ormrika trakter bör man ha tillgång till kortison så att behandling kan insättas snarast efter ett bett. Be din veterinär om ett recept.
  • Inspektera och leta efter bettet.
  • Ge hunden kortison.
  • Om du kan få tag på is – lägg ett kylande omslag.
  • Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben.
  • Uppsök veterinär.

Skärsår
Mindre skärsår som inte går igenom alla hudlager kan lämnas utan åtgärd.
  • Se till att hunden inte slickar på såret.
  • Rengör såret med tvål och vatten.
  • Använd krage för att hindra hunden att slicka.
    Kragar finns att köpa i djuraffär och hos veterinär.
Djupare sår bör sys för snabbare sårläkning. Är du osäker på om såret ska sys kontakta veterinär eller djursjukhus. Sår som ska sys bör bör komma till veterinär för åtgärd inom sex timmar.

Håll ett vakande öga på din hund
Under sommaren sker fler trafikolyckor där hundar är inblandade. Mycket beror på att fler hundar springer lösa under sommartider. En stor del av olyckorna skulle kunna förebyggas. Många hundägare tror att de har så bra lydnad på sin hund så att de kan gå omkring okopplade i trafikerade områden. Men tyvärr är det inte så ovanligt att även en ganska lydig hund kan sticka efter en löptik, hare, katt eller någon rival och helt nonchalera husse eller mattes inkallning.
 
                                                                                                       Tillbaks>>>