Min hund äter dåligt

Dålig aptit är ett ganska ovanligt problem på friska hundar. Enligt en enkät som genomfördes av Sveriges Lantbruksuniversitet för några år sedan var det bara 0,5 % av hundarna som åt mycket dåligt.

Dålig aptit – ett ovanligt problem
Dålig aptit är ett ganska ovanligt problem på friska hundar. Enligt en enkät som genomfördes av Sveriges Lantbruksuniversitet för några år sedan var det bara 0,5 % av hundarna som åt mycket dåligt. Hundar kan dock äta dåligt i perioder eftersom aptiten påverkas av många olika faktorer, både fysiska, psykiska och hormonella. Nedsatt aptit är mycket vanligt vid olika sjukdomar och ofta det första tecknet på att något är galet. Det kan vara allt ifrån infektioner med feber, mag-tarmstörningar, lever-och njursjukdomar, olika smärttilllstånd eller problem i munhålan.

Psykiska och hormonella faktorer
Aptiten påverkas också av psykiska och hormonella faktorer. Tikar som är skendräktiga kan äta dåligt eller inte alls i flera veckor. Många hanhundar matvägrar då det är löptikar i närheten. Varm väderlek är ytterligare en orsak till dålig matlust. Många hundar föredrar att äta på nätterna om det är mycket varmt ute. Det är också viktigt att hunden får lugn och ro vid sin matskål så att den slipper bevaka maten eller känna sig störd på annat sätt. Matens smaklighet och konsistens påverkar lusten att äta och här finns det stora individuella variationer vad hundar tycker är gott. En del hundar äter ju saker som man inte kunde drömma om skulle kunna fungera som mat. Det finns också rasvariationer i aptit. Labrador retrievers är kända för att kunna livnära sig på allt, medan collies kan vara mycket sparsmakade.

Äter för att bli mätta
Djur äter för att bli mätta, egentligen för att täcka sitt energibehov. De hundar som får mycket annat vid sidan om t.ex. träningsgodis, fikabröd eller matrester täcker en del av sitt energibehov den vägen och äter ofta mindre av hundmaten. Svenska hundar får i genomsnitt 1/4 av sitt energibehov täckt av matrester! Risken är då att utfodringen inte blir näringsmässigt balanserad och dessutom ökar risken för övervikt.

Olika energibehov
Energibehovet styrs av hundens aktivitet. En hårt jagande jakthund har ett kraftigt ökat energibehov och de hundar som går ned i vikt under jaktsäsongen får inte sitt energibehov tillfredställt. Det är inte ovanligt att jakthundar är direkt överviktiga i början av jaktsäsongen för att sedan bli magra i slutet. Målet bör vara att hålla hunden normalviktig hela året och anpassa utfodringen efter aktivitetsnivå. Växande hundar har också krav på mer energi. När tillväxtkurvan planar ut upplever många att hunden äter sämre vilket är helt naturligt eftersom behovet har minskat. Hundens temperament påverkar också. Den pigga och livliga hunden är betydligt mer energikrävande än den lugnare individen

Mest torrfoder
De flesta hundar idag utfodras med torrfoder vilket är både enklast och billigast. Vissa hundar föredrar burkmat som näringsmässigt är likvärdigt men dyrare. Hemlagad mat kan vara ytterligare ett alternativ, men den måste då vara balanserad och med korrekt innehåll av vitaminer och mineraler. Det fordrar en hel del kunskap, tid och intresse att utfodra med hemlagat.

Varannandagsätare
Hundar kan vara utan mat ganska länge utan att ta skada. Man brukar säga att ingen frisk hund frivilligt svälter ihjäl. En del hundar är” varannandagsätare” och det kan vara svårt att få dem på andra tankar. Håller hunden sin vikt är det ingen fara förutsatt att det inte bara äter godbitar, då blir den felnärd. Får hunden mycket välling eller filmjölk som ju mest innehåller vatten kommer den att känna sig mätt och inte vilja ha sin vanliga mat. Verkar hunden frisk i övrigt? Om inte, sök veterinär för undersökning.

Aptitstimulerande
Här kommer nu litet olika aptitstimulerande råd:

  • Värm maten, det ökar smakligheten.
  • Övergå till burkmat eller hemlagad mat.
  • Smörj matskålen med ett tunt lager leverpastej, det ger goda dofter som tränger upp genom den övriga maten.
  • Ge s.k. högenergifoder som ger mycket näring i liten mängd.
  • En del hundar vill ha flera mindre mål under dagen. Andra hundar vill ha maten stående framme för att kunna äta då och då. Det är dock bara torrt torrfoder som man kan göra på det sättet med.

Tillbaks >>>