Övervikt hos hundar

Övervikt bland oss människor börjar bli ett samhällsproblem. Onyttig snabbmat är för många dagens enda mål och tiden för motion och friluftsliv blir allt mindre på grund av stressade arbetssituationer. Tyvärr börjar problemet med övervikt att bli allt större även bland våra hundar.

Självklart hänger det ihop med vår egen situation och det samhälle vi lever i. Orsaken till fetma hos hundar är till 90% att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar. Ämnesomsättningsfel eller kastrering kan också påverka vikten. Om livmodern på din hund tagits bort av någon andledning ökar alltså risken för övervikt.

De sjukdomar hundar kan få på grund av fetma är de samma som hos oss, hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar. Leversjukdomar och diabetes. Alla dessa symptom och sjukdomar är ibland rasrelaterade, det vill säga vissa raser har lättare att utveckla vissa sjukdomar, men övervikt kan hjälpa till att framkalla dem. Många av dessa sjukdomar som exempelvis diabetes kräver livslång och kostnadskrävande behandling.

Vad är övervikt?
Självklart är hundar olika i sin byggnad och konstruktion beroende på ras eller rasblandning men inte någon hundras skall vara fet. Generellt kan man säga att när du känner på din hunds bröstkorg. skall revbenen kännas utan att du behöver ta i. Å andra sida skall revbenen inte synas på en släthårig hund, då är den för mager.

Vad har då detta med den ”vanliga” sällskapshunden att göra?Är det så farligt om min Jack Russell bär på något kilo för mycket?. Gå till dig, själv, du känner själv när du går i trappor eller springer till morgonbussen om du har något kilo för mycket att bära på. En övervikt hund får förr eller senare problem. Stora tunga raser löper dessutom större risk för avslitna korsband och andra traumatiska skador om de blir för tunga.

Hur hålla vikten?
Som med oss människor, rätt mat och (rätt) motion är nyckeln. Ett torrfoder är ofta det bästa för de flesta hundar. De finns i flera varianter med olika mängd fett och protein för olika hundars behov. En bra foderförsäljare skall kunna hjälpa dig med vilket foder just din hund skall äta.

Hur mycket mat?
Foderförpackningarna brukar ha en rekommendation om hur mycket olika hundar skall äta. Hundar är liksom vi individer och lägger på sig olika mycket - här får man helt enkelt prova sig fram.

Hungrig hela tiden?
Det finns hundar som skulle kunna äta nästan dygnet runt men ändå aldrig vara nöjda. En sådan hund blir rätt odräglig att ha omkring sig i längden, ge den morötter eller blanda eventuellt ut maten med ris och grönsaker för att den skall känna sig mättare. Behåll då torrfodermängden och ge riset och grön-sakerna som ”extra” så att hunden får i sig rätt mängd av vitaminer och mineraler från torrfodret.

Kan man ge matrester?
Jodå, men tänk på det du blir fet av blir också huden fet av. Bullar, kakor och smörgåsar är totalt tabu och helt onödigt. Ge hellre något hundgodis om du vill vara litet extra snäll. Gamla hundar behöver oftast lite mindre foder. Man blir som hund-ägare lätt ”hemmablind” och går på rutin vad det gäller hur mycket mat hunden får.

En hund som varit väldigt aktiv, exempelvis en jakthund som av någon anledning pensioneras behöver inte heller lika mycket mat som när den jagade. Men de allra flesta hundar håller sig i ”lagom” form med hjälp av sunt förnuft hos husse och matte.

Vad gör man åt övervikt?
Mindre mat och mer motion är självklara svar. Hjälper inte det så kan ett veterinärbesök vara motiverat. Veterinären kan göra en hälsokontroll för att se om det är något fysiskt fel som gör att hunden är överviktig. Det finns också speciella diet-foder för hundar som de kan rekommendera dig. Som med all bantning skall man vara försiktig och inte svälta hunden.

Vid svår övervikt bör en veterinär kontrollera om hunden är fullt frisk innan bantningen inleds. Alla i familjen och i hundens närmiljö måste vara överens om att hunden skall banta och hjälpas åt med det. Hunden vägs innan bantningen inleds och en ”målvikt ” sätts. Målvikten bör inte vara mindre än 85 procent av startvikten.

Exempelvis skall en hund som väger 10 kilo inte ha en målvikt under 8,5 kilo. Bantningsdieten består av 60 procent av vad en hund med den önskade målvikten skall äta per dag. Hunden vägs en gång i veckan på samma våg och vid samma tidpunkt. Om hunden inte gått ned i vikt minskas maten med ytterligare 20%. Om allt går som det skall hunden gått ned till sin målvikt inom 3 månader.

Låter väl lätt? All som själv försökt banta vet att teori och verklighet inte alltid går hand i hand men med envishet och disciplin går det.

Tillbaks>>>