Tips för dig som ska skaffa valp

Valpar är lika underbara som krävande. Den första tiden tillsammans med din valp går fort och det är mycket som du behöver tänka på för att ge den en bra start i livet. Här har vi samlat tips och råd som du kan ha nytta av.

Välj rätt hund

Att bestämma sig för att köpa hund är ett stort beslut som kräver noggrann planering. Det svåraste och viktigaste är att bestämma sig för vilken ras som passar dig och din familj allra bäst.

Att välja ras
Har du bestämt dig för att köpa hund? Det första du bör göra är att samla hela familjen för att diskutera rasvalet. Det största felet du kan göra är att välja hund enbart efter utseende! Tänk på att hunden förhoppningsvis ska leva med er i familjen i tio år eller mer.

Den första frågan är; Vad vill du ha hunden till? Varje ras är från början avlad för ett speciellt syfte. En del raser har mycket jakt i sig och behöver jaga för att må bra och en del är framavlade för att valla får långa dagar och har därför mycket energi och uthållighet och måste få arbeta för att hålla sig lugna i hemmet. Andra raser mår alldeles utmärkt av en långpromenad och lite bus i trädgården om dagen. Det är ditt ansvar att du är realistisk och ärlig mot dig själv när det gäller hur mycket tid och intresse du har för att träna din hund.

Andra frågor som du ska ställa dig är; Har du lust att lägga ner mycket tid på pälsvård eller vill du ha något lättskött? Vill ni ha en hund som är följsam och lätt att fostra, eller vill ni ha en hund som är mer självständig och mer av en utmaning att träna? Ska den vara stor eller liten, energisk eller lugn, öppen eller reserverad mot främlingar....

Samla information om rasen
Det finns raser för alla olika smakriktningar och behov, det gäller bara att leta reda på den rätta! När du valt ut några raser du är intresserade av kan du kontakta informationsavdelningen på Svenska Kennelklubben. Där kan du få telefonnummer till rasinformatörer inom respektive rasklubb och telefonnummer till uppfödare som bor i närheten av dig.

De allra flesta rasklubbar har idag hemsidor där du hittar mycket information om rasen och telefonnummer till valphänvisare och uppfödare.

Det finns också mycket litteratur om nästan varje hundras. En del finns i fackhandeln och en del böcker kanske bara finns att köpa genom respektive rasklubb. Rasklubbens informatör rekommenderar säkert gärna bra läsning om du frågar om hjälp.

Besök hos uppfödare
När du bestämt dig för ras är det bra att åka runt till flera uppfödare eller besöka evenemang, till exempel utställningar, för att jämföra hundarna och träffa olika individer av rasen. Även om varje ras har bestämda karaktärsdrag innebär det inte att alla hundar av samma ras har likadant utseende och temperament. När du träffar rasfolk ska du också passa på att ställa alla frågor du har samlat på dig!

Det är viktigt att du hittar en uppfödare som du trivs med och känner förtroende för. Det absolut bästa är om uppfödaren blir den person som du naturligt vänder dig till om du har frågor under hundens fortsatta liv.

Hane eller tik?
När du vet vilken ras du vill ha är nästa fråga om du ska köpa en tik eller en hane. Det kan vara en svår fråga, om du inte redan har en speciell smakinriktning.

Tikar blir oftast mindre än hanarna. De brukar vara mindre intresserade än hanarna av att klättra i rang och utmana sin ägares ledarskap, även om en tik också kräver en fast hand.

En hanhund kan ibland ha svårt att umgås med andra hanhundar medan tikar i regel fungerar tillsammans med såväl tikar som hanar. Det finns dock tikar som inte alls tycker om andra tikar och det är precis lika besvärligt som att ha en hanhundsilsk hane.

En fördel med hanarna är att de är lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna. En tik löper oftast två gånger om året och varje löpperiod sträcker sig över cirka tre veckor. Innan och under löpet kan tiken bli irriterad och nedstämd och även den vanligtvis snälla tiken kan säga ifrån till andra närgångna hundar. Efter löp kan det hända att tiken uppvisar tecken på skendräktighet, vilket kan vara besvärligt för både hunden och ägaren.

Om du är tävlingsintresserad kan löpet bli ett bekymmer. Inom vissa grenar får du inte tävla när tiken löper och om tiken är starkt påverkad av sina hormoner kan hon vara svårmotiverad under några månaders tid.

I regel säger man dock att det är lättare att ha en tik. Framför allt torde detta bero på att tiken inte ifrågasätter ägarens ledarskap i samma utsträckning som hanhunden. Vissa hanar blir också extremt tikintresserade och kan bli svåra att hantera när löptikar befinner sig i närheten.

Lycka till i ditt val av hund!

I väntan på valpen

Tidigast åtta veckor efter födslen får du hem din valp. Använd tiden till att förbereda ankomsten. Medan du väntar på att valpen ska flytta hem finns mycket att göra.

Enligt kennelklubbens regler får en valp inte skiljas från mamma och syskon före åtta veckors ålder.

Men innan dess finns mycket att göra. Tillbehör ska handlas och det börjar bli dags för ett familjeråd vid köksbordet. Är ni två eller flera i hushållet är det viktigt att hela familjen är överens om hur hunden ska uppfostras. Ni måste bestämma vilka regler som gäller i huset och det är viktigt att alla håller på dessa regler!

En hund behöver en konsekvent uppfostran för att känna sig trygg.

Sätt er därför gärna ner och prata igenom detaljerna innan hunden kommer. Ska hunden få tigga vid bordet, får den vara i sängarna eller soffan? Vilka saker får hunden leka med? Får den hoppa för att hälsa på familjemedlemmarna? Vilka ord ska ni använda till olika saker? Ju mer samspelta ni är i familjen, desto lättare blir det för valpen att förstå vad ni menar.

Innan valpen kommer hem ska ni köpa hem några saker i förväg. Här följer en enkel lista:

  • koppel och halsband
  • mat och vattenskål
  • Enkla leksaker av hållbart materiel, som inte skadar valpen om den råkar sätta i sig delar av den (bollar, tygtrasor eller dylikt).
  • mat.


Matlista för valpen
Från seriösa uppfödare får du med dig ett utfodringsschema. På den framgår vilket foder valpen äter, hur länge den ska fortsätta med det fodret samt när och till vad den ska byta foder.

Oftast rekommenderar uppfödaren att valpen ska äta 3-4 mål om dagen vid leverans och att maten ska vara uppblött. Det är skonsammare för valpens mage att äta maten uppblött men många valpar tycker att det är lite osmakligt och vill inte äta uppblött mat när konkurrensen från syskonen försvinner. Då är det förstås bättre att valpen äter torrt foder än inget alls.

Det är bra om du har en dialog med uppfödaren så att du kan ställa frågor om hunden till exempel inte vill äta den uppblötta maten.

Första hjälpen för hunden
En annan sak som kan vara bra att förbereda är en första förbandslåda för hunden. En förbandslåda bör innehålla följande:

  • sårrengöring – alkoholfri (gärna jodopax).
  • trubbig sax
  • bomull och blodstillande vadd
  • gasbinda och lindor
  • kraftig tejp
  • bommullstops.


Gör även en lista över telefonnummer som är viktiga att ha. Om något skulle hända bör du snabbt kunna få tag i till exempel uppfödaren, en bra veterinär och till djursjukhuset om det skulle vara något akut. (Agrias telefonveterinär har öppet när andra veterinärkliniker har stängt. Reds. anm.)

Valpkurs
Inför valpens ankomst bör du undersöka möjligheten att gå på valpkurs. Om du är förstagångshundägare får du ovärderliga tips och råd om hur du skapar en bra kontakt med din hund och hur du tränar in den grundläggande vardagslydnaden. Även den erfarna hundägaren har dock glädje av en valpkurs eftersom den erbjuder utmärkt social träning för valpen. Du får dessutom möjlighet att träna under störning eftersom valpen självklart har svårare att koncentrera sig bland andra hundar än hemma i köket. Valpkurser brukar finnas på brukshundklubbarna och hos privata hundinstruktörer.

Vaccination
Vid leveransen ska valpen vara nybesiktad, nyvaccinerad och nyligen avmaskad. Du får information av din uppfödare om när valpen ska avmaskas och vaccineras igen. Ofta är valpen avmaskad vid sju veckors ålder och ska sedan maskas igen vid elva veckors ålder. Vid besiktningen brukar valpen vaccineras mot parvo och vid 12 veckors ålder ska valpen ha ytterligare en spruta mot parvo, valpsjuka och HCC (hepatit).

Hunden ska sedan vaccineras årligen i hela sitt liv. Först efter 12-veckors sprutan har valpen ett så kallat grundskydd och först då kan du låta valpen hälsa på okända hundar. Fram till denna spruta ska du endast låta valpen hälsa på hundar som du känner och som du vet är friska och har ett fullgott försäkringsskydd.

De flesta seriösa uppfödare brukar som sagt skicka med en lista över allt detta, så att du ska ha lättare ska kunna hålla ordning på allt som ska göras. Vid leverans ska du som sagt även få med ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än sju dagar. Besiktningsintyget ska vara undertecknat av en veterinär och stämplat av veterinär.

När valpen kommer hem

Så har det blivit dags att hämta hem valpen, äntligen! Säkert har du längtat efter denna dag ett tag nu, pratat med vänner om det, och det har känts som en evighet.

Så har det blivit dags att hämta hem valpen, äntligen! Säkert har du längtat efter denna dag. Försök se till så att hela familjen kan vara med eller i vart fall kan vara hemma under valpens första dagar i sitt nya hem. Det är viktigt att valpen får möjlighet att lära känna hela sin nya familj.

I valpens takt
Ge valpen lugn och ro när den kommer hem. Det är bra om valpen slipper besök åtminstone den första veckan så att den får lite tid på sig att lära sig vilka som tillhör den nya familjen. Likaså bör du inte släpa med dig denna lilla valp på en massa olika äventyr innan den är helt hemmastadd och känner igen sin familj.

Låt valpen utforska det nya hemmet i sin egen takt. Valpen är säkert en aning omskakad efter resan och undrar förmodligen var hans gamla familj tagit vägen. Nu är den ju helt ensam i en främmande värld. Vissa valpar tar det hela helt obekymrat, andra blir lite osäkra ett tag, men det går över.

Vad ska den äta?
En valp på åtta veckor bör äta 3-4 gånger om dagen. Måltiderna ska vara jämnt fördelade. När valpen blivit fyra månader behöver du inte servera fler än tre mål per dag. Vid cirka tio månaders ålder kan du övergå till två mål om dagen.

Minst två mål om dagen bör sedan varje hund få resten av sitt liv. Att bara ge hunden ett mål om dagen är inte att rekommendera. Eftersom en hund äter mycket fortare än vad en människa gör har den svårare att tillgodogöra sig all näring i maten.

En försäkring guld värd
Du har förhoppningsvis besiktningsintyget i din hand, och nu när valpen kommit hem är det dags att teckna en försäkring till den. Detta är mycket viktigt, oavsett vilken ras du har eller vad du tänkt använda hunden till.

Alla hundar kan drabbas av sjukdomar eller olycksfall och veterinärvård kan vara skrämmande dyrt.

Om olyckans skulle vara framme kan det kosta många tusentals kronor.

Att köpa en försäkring till din valp är klokt investerade pengar! Även blandraser kan försäkras. Se till att teckna försäkring så fort som möjligt efter att du fått hem valpen. Du har då möjlighet att få en karensfri försäkring.


Att uppfostra en valp

Ja, så kommer vi till kapitlet om att uppfostra dessa små, envisa, luriga krabater med alltför kort minne. De kan kissa inne, stjäla och bita sönder saker. De biter på händer och kläder och kan försöka sig på att morra vid matskålen. Nu är det dags att kavla upp ärmarna!

Rumsrenhet
Att träna rumsrenhet kan ta lite tid och kräver tålamod och uppmärksamhet. Enklaste sättet är att ta ut hunden allt som oftast, och stanna ute tills den gjort vad den ska. När hunden uträttat sitt ärende ska du berömma den ordentligt.

Valpar uträttar behov ofta! Valpen behöver till exempel alltid rastas när den ätit, sovit och lekt. Efter en tid lär du dig också hundens signaler, det vill säga du ser på den när det börjar bli dags. Den drar sig lite undan, går lite nedhukad och liksom letar efter ett bra ställe att sätta sig på. Då är det dags att kvickt lyfta upp hunden, hoppa i ett par skor och sätta styr på närmaste gräsmatta. Valpar brukar komma av sig i rastningsbestyren när de blir upplyfta så det är mycket liten risk att du blir en vandrande rastplats. Tyvärr kan det också medföra att det tar en stund efter att ni kommit ut, innan valpen kommer på att den är nödig.

Glöm inte berömmet när hunden kissar eller bajsar ute!

Du bör undvika att tillrättavisa valpen när det råkat hända en olycka inomhus. Att banna leder inte till att valpen lär sig fortare, utan bara till att valpen kommer att dra sig undan än mer, när det är dags. Ingen korrigering men massor av beröm, när det går väl.

Förbudsträning
En annan sak du bör lära valpen snabbt är innebörden av ordet "nej". En valp vet ju inte av sig själv vad ordet betyder och du måste först lära hunden innebörden innan du använder ordet och förväntar dig att hunden ska förstå vad du menar.

När hunden gör något oönskat måste du vara beredd att ge den en korrigering och ett nej. Tänk på att alltid säga ”nej” före du korrigerar hunden, så att hunden i alla fall har en teoretisk chans att göra rätt innan den blir tillrättavisad. När valpen försöker stjäla mat eller saker från bord och möbler är det lämpligt att först säga ett bestämt ”nej” och sedan ta ett handgrepp runt hundens nackskinn och resolut placera den med alla fötterna på marken igen.

Om hunden hunnit stjäla något bör detta tas ifrån den lugnt och sansat men med eftertryck. En tillrättavisning ska inte vara lång och utdragen utan snarare kort och intensiv.

Om korrigeringen utförts på rätt sätt kommer valpen sannolikt att söka ögonkontakt med dig, för att få bekräftande på att ni inte är osams. Säkert kommer ni behöva upprepa proceduren ett antal gånger innan hunden förstår innebörden av ”nej” och dessutom har lärt sig vad den får och inte får ge sig på i hemmet. Valpar har kort minne!

”Läsa paragrafer”
Om valpen, trots upprepade korrigeringar, fortsätter med sitt oönskade beteende kan du prova på att ”läsa paragrafer". Då går du ner på knä och tar du ett stadigt tag i hundens kinder samtidigt som du pratar bestämt med den. Släpp inte hunden förrän den är lugn och undergiven och ser ut att förstå korrigeringen.

Kom dock ihåg att hundar relativt snart lär sig att spela undergivna för att slippa ifrån tillrättavisningar. Förutsatt att du är lugn och bestämd kan du hellre hålla i hunden en extra stund för att försäkra dig om att den verkligen tagit till sig korrigeringen. Bråka dock inte med hunden under tiden. Om valpen visar aktiv underkastelse ”på riktigt” och du fortsätter att skälla på den blir den bara olycklig och förstår inte poängen med korrigeringen. Om du bara håller den stilla en extra stund behöver den inte uppleva det som speciellt otrevligt utan mer som en avslappningsövning.

Tillrättavisa kort och intensivt
Över huvud taget ger det sällan utdelning att gräla på hunden någon längre stund. Hundar tillrättavisar sina små blixtsnabbt och kännbart och därefter ignoreras den unga hunden som varit olydig. Det är sedan upp till valpen att ”fjäska” sig till acceptans i flocken igen genom att hålla en låg profil och på ett undergivet sätt ta kontakt med ledaren.

Om hunden, när den blir äldre, gör något riktigt dumt och därtill bryter mot ett kommando som du vet att hunden känner till kan du låta hunden vara ”utesluten ur flocken” en stund för att bestraffningen ska bli mer kännbar. Hunden måste dock veta vad den har gjort för fel, annars blir den bara ledsen och otrygg över en sådan behandling.

Alternativ sysselsättning
Ett jättebra tips är att alltid ge hunden en alternativ sysselsättning till den oönskade aktivitet som den ägnar sig åt. Om hunden till exempel tuggar på en sko, ska du ta ifrån den skon med ett ”nej” och istället ge den en leksak att ägna sig åt. Samma sak gäller om hunden till exempel dra i kopplet eller stretar mot folk eller andra hundar. Ett ”nej” kan då åtföljas av ett ”här” om man vill att hunden ska gå bredvid i slakt koppel eller ett ”sitt” om hunden behöver samla ihop sig före fortsatt promenad.

Inkallning
När du tränar inkallning är det bra att passa på och kalla på hunden samtidigt som den är på väg emot dig. Beröm hunden när den är på väg och ännu mer när den kommer ända fram till dig och tar kontakt. När du tränar ska du också tänka på att i mesta möjliga mån inte kalla på hunden när du ser att den upptagen med något annat och sannolikt inte kommer att lyssna på dig. Om du bara ropar på hunden i detta läge, är sannolikheten stor att ni misslyckas med övningen.

Det väsentliga i denna situation är att bryta hundens fokusering på det den ägnar sig åt för att sedan kunna kalla på hunden. För att bryta hundens intresse för andra hundar, mötande människor, roliga pinnar eller vad det nu vara månde, kan du göra på flera sätt.

Om hunden befinner sig nära dig så är det tämligen effektivt att gå fram till den och antingen putta lite på den eller dra till i halsbandet. Om hunden är långt bort får du använda fantasin för att påkalla dess uppmärksamhet. Kanske reagerar den om du vänder och springer åt andra hållet samtidigt som du utbrister i ett djungelvrål? Alla medel är tillåtna! Just den sekunden som hunden avbryter det den håller på med ska du påpassligt locka den till dig.

Om du använder hundens namn när du kallar in den och när det är matdags, kommer hunden dessutom snart att förknippa sitt namn med något positivt, vilket är bra.

Ensamhetsträning
Ensamhetsträning ska ske lugnt och successivt. När du börjar träna hunden på att vara ensam är det av största vikt att hunden är nyrastad och trött. Gör ingen stor affär av att lämna hunden och förse den gärna med ett ben eller ett grisöra så att den har något att sysselsätta sig med medan du är borta.

I början kan du bara ställa dig utanför dörren en liten stund. Om hunden är tyst kan du gå in och berömma den i lugn ton. Spela inte upp hunden när du kommer hem utan återvänd under sansade former. Om hunden börjar tjuta eller skälla måste du ovillkorligen vänta tills hunden är tyst innan du återvänder. Om hunden gråter innanför dörren men kanske tystnar en kort stund för att vanka runt lite, gäller det att snabbt gå in till hunden innan den börjar låta igen.

Utöka successivt tiden som hunden är ensam. Gå till tvättstugan och sedan en kortare promenad till affären eller posten. Tänk dock på att ta med hunden oftare än du lämnar den ensam! Det är bra miljöträning att ”gå bort” och det ingår i hundens uppfostran att kunna uppföra sig väl när du tar med den till nya miljöer. När hunden är ett år, bör du kunna lämna den ungefär tre timmar i taget, utan att den far illa av det.

En vuxen hund bör aldrig lämnas ensam mer än 4-5 timmar per dag. Hundar är flockdjur och behöver sin flockledare och det är ju du!

Fortfarande underlättar det om hunden är välrastad och gärna även mentalt trött. Dock är det aldrig bra att komma direkt från en långpromenad, slänga in hunden och sedan rusa iväg! Se till att du har åtminstone 20-30 minuter på dig att vara hemma med hunden innan du går.

Göm lite godis som den får söka efter (att äta är avstressande) och se till att hunden är avslappnad när du går. Om hunden är mycket orolig när du lämnar den ensam bör du backa i träningen och förkorta tiden som hunden lämnas. Verkar det helt omöjligt får du nog försöka ordna någon som kan vara hundvakt åt dig, men du bör fortfarande försöka komma tillrätta med problemet!

Aktivera valpen lagom mycket

Alla valpar är individer och fungerar olika. Vissa valpar vet minsann att sysselsätta husse och matte alldeles förträffligt bra medan andra valpar är relativt enkla och snabblärda.

Det är inget fel på eller onormalt med någon av sorterna. Det är personlighet det handlar om! Och du får ju naturligtvis anpassa dig därefter när det gäller uppfostran och träning.

Det behöver inte vara så komplicerat att stimulera hunden mentalt. Det går alldeles utmärkt att träna på "hemmaplan". Dukan gömma godis i hemmet på olika platser som hunden får leta rätt på med hjälp av näsan.

Man kan även placera godis i burkar eller kastruller med lock eller upp och nedvända muggar eller bunkar som hunden sedan ska försöka komma åt. I hemmets lugna vrå går det också bra att lära in lite underhållande cirkuskonster, som att sitta vackert, rulla runt eller skaka tass!

Sysselsättning är av allra största vikt för att hunden ska må bra. Man brukar säga att en hund bör vara aktivt vaken minst 5-6 timmar per dag, men inte all denna tid behöver bestå av träning. Att vara ute på tomten, att få följa med till stan eller hälsa på bekanta är också att vara aktivt vaken! Naturligtvis bör du ta det lugnare med valpar som har ett mycket större sömnbehov än vuxna hundar.

En till hund i familjen

Många hundägare funderar på att skaffa ytterligare en hund. Men går det? Ja, det går. Här är några tips som ger din "nya" hund en bra start i livet.

Ska vi inte ha en hund till?

Det är en fråga som kommer upp i många familjer.

Anledningarna kan vara många: Hunden behöver en kompis, familjens agilityintresserade barn kan inte samsas om en hund att jobba med, ni kanske behöver en jakthund till om åldern börjar ta ut sin rätt på den gamla. Kanske har man tagit valpar på sin tik och vill behålla en valp?

Oavsett anledning: Visst kan familjen ha både en och flera hundar om ni är eniga om beslutet.

Är den gamla hunden är riktigt gammal och dessutom skröplig kan det däremot vara ett klokt beslut att vänta med att skaffa en ny valp. Den gamla hunden kan tycka att en ny glad och pigg valp är både jobbig och besvärlig. Låt den ha sin sista tid i lugn och ro.

Det blir inte dubbelt jobb med två hundar, men tro inte att inte arbetsbördan minskar. Det är inte så enkelt att de tar hand om varandra.

Den nya valpen kommer att bli präglad på sin äldre kompis och se den som sin förebild. Men du kan inte överlåta valpens fostran på den äldre hunden. Det är du som är flockens ledare och det är du som sätter gränser.

Alla hundar tycker inte om att få en ny kamrat. Det innebär konkurrens om familjens uppmärksamhet, godbitar och i de arbetande hundarnas fall, arbetet.

När den nya valpen kommer hem får du inte lämna de två ensamma första tiden. En viss fostran kommer den äldre hunden att ge den nya men det får inte gå över i för hårdhänt tillrättavisning. Om det är en självsvåldig och framåt nykomling måste den få veta sin plats och den kommer kanske att behöva en och annan hårdhänt tillrättavisning av sin nya kamrat men du måste se till att det inte blir för våldsamt. I de allra flesta fall är det inget problem.

Skaffar man en ny hund av samma kön som den gamla kan det vara klokt att se till att det är minst två år mellan dem. Särskilt hanar kan, när ungtuppen kommer i puberteten, ta strid om rangen. Är ålderskillnaden mellan dem tydlig minskar riskerna för sådana strider.

Om den nya hunden är vuxen är det extra viktigt att du redan från början är tydlig med att du är flockledare. Hundarna kommer att rangordna sig sinsemellan men du får se till att det inte går för långt i rangstriden.

Skaffar man sig hundar av skilda kön kommer problemet med tikens löp. En del hanar bryr sig bara under den korta tid tiken är parningsvillig medan andra kan vara berörda i två veckor. En hane som skäller, piper, gnäller och kanske till och med ylar i två veckor sätter familjens och grannarnas tålamod på stora prov. Om möjlighet finns kan det vara bäst att en av hundarna får vara hos någon bekant under tikens löp. Kom ihåg att tikar i löp kan vara otroligt listiga och kan forcera de mest kluriga hinder och ibland nästan låsta dörrar. Det är inte roligt att få sin tik tjuvparad så tänk på att vara mycket uppmärksam under dessa perioder om ni måste ha hanen och tiken under samma tak under löpen.

Ett alternativ för att slippa problemen kan vara att kastrera en av hundarna om du inte vill ha valpar efter den. Det är ett enklare och billigare ingrepp att låta kastrera en hane.

Men tillbaka till den lilla valpen som kommit till ert hem.

Efter den första tiden när den ska få lära känna sin nya två- och fyrbenta familj måste den socialiseras på egen hand. Om den hela tiden får gå ut med sin hundkamrat förlitar sig valpen på och kan bli väldigt beroende av den. Men det är ju du som är flockledare och ska vara stöd i den mån det behövs, så redan när valpen är liten behöver den korta promenader på egen hand.

Den behöver också få åka bil utan sin äldre kamrat och när den känner sig trygg i hemmet vara hemma ensam, utan sin ”gamla” kamrat. Även om det är sagt att den nya valpen är ”din” hund är det viktigt att ni turas om med hundarna så att den känner trygghet med alla familjemedlemmar i vardagen.

Ska en speciell familjemedlem träna agility, lydnad, jakt eller något annat så ska den göra det från början, men vardags-bestyren kan med fördel delas av familjemedlemmarna. Det är inte roligt med en hund som bara lyder en i huset.

Till sist och nästan viktigast av allt, glöm inte bort den äldre hunden!

All familjens uppmärksamhet kommer att riktas mot den gulliga nykomlingen och den äldre kan känna sig bortglömd och åsidosatt. Den är ju samma fina kompis som tidigare och måste få minst lika mycket uppmärksamhet och kärlek som innan valpen kom.

Sociala träningen för din valp

För att du och din hund ska trivas och fungera tillsammans i livet måste hunden tidigt veta och förstå vilka regler som gäller. Ordet social träning handlar om att hunden skall vänjas in i vardagen på ett bra sätt.

Vardagen under valpens första år, och till och med längre, kan sägas vara social träning. Du ska helt enkelt se till att valpen under lugna och kontrollerade former får stifta bekantskap med de miljöer den kommer att vistas i och de situationer den kommer att möta.

Den sociala träningen för hunden börjar redan hos uppfödaren. Där får den möta vardagliga ljud och intryck som TV, radio och dammsugare. Den träffar även olika människor.

Ha valpen i knät
Den dagen ni får hämta hem er valp, fortsätter den sociala träningen. Ofta är resan till det nya hemmet första gången som valpen åker bil. Det är en stor upplevelse och tänk på att valpen inte ska sitta i en hundbur under den första bilresan.

Låt den sitta i ditt knä i stället. Att lägga en handduk i knäet är att rekommendera då en del valpar blir åksjuka och kräks. Några valpar blir mycket oroliga och piper och gnäller under bilresan. Det är inte så konstigt eftersom de lämnar sin mamma, syskon och invanda miljö.

Rasta när den vaknar
Klappa din valp och prata lugnande med den. De flesta valpar brukar lugna sig under resans gång och somna, kanske av ren utmattning efter alla nya intryck. Har ni en lång resa hem, kanske flera timmar, ska ni förstås stanna och rasta valpen med jämna mellanrum. Självklart i koppel, en liten 8-veckors valp lös bredvid en väg är ingen bra idé.

Sover valpen lugnt och stilla behöver ni inte rasta förrän den vaknar, då däremot är det dags. Valpar som sovit brukar ha ett omedelbart behov att kissa.

Hälsa på nya familjen
När ni kommer hem bör valpen få hälsa på alla nya familje-medlemmar. Helst utomhus då den i ren glädje eller osäkerhet kan kissa på sig. När valpen har hälsat på alla är det dags att gå in i huset. Om du har bestämt att vissa rum i huset ska vara ”hundfria” gäller detta redan från första dagen. Stäng dörrarna till de rum valpen inte får vara i, eller använd kompostgaller för att spärra av.

Dags att utforska världen utanför
När valpen verkar vara trygg i sitt nya hem och närmiljö är det dags att visa litet mer av världen. Valpar behöver rastas ofta, och korta promenader i grannskapet är nyttiga. Kanske träffar ni grannar som vill hälsa på valpen. Det är viktigt att den får träffa män och kvinnor, barn och gamla. När valpen blir större blir också promenaderna längre, och världen därmed större.

Valpar ska aldrig lämnas ensamma utanför affärer på grund av stöldrisken och för att många människor inte vet hur man hälsar på en hund. En liten valp som sitter uppbunden utan möjlighet att komma undan kan bli skrämd för livet. Om ni är två personer, så kan en av er hålla valpen sällskap utanför affären.

Bilbur en säker investering
En klok investering när valpen blivit van vid att åka bil, är att köpa en hundbur till bilen. Det är säkrare för hunden och dig om en olycka skulle inträffa. Även en liten hund väger mycket om den slungas iväg på grund av en bilkrock. Det är också lättare att hålla rent i bilen om hunden ligger på en fäll i sin bur.

Om du och din familj åker buss måste hunden också göra det. I början är det bra om du bär din valp in i bussen och låter den sitta i ditt knä. Har du en större ras får du snart låta hunden gå på bussen själv. Kom ihåg att ta hänsyn till allergiker på bussar och tåg.

Utstråla trygghet själv
Hundar bör inte åka rulltrappa, det kan hända svåra olyckor då hunden lätt fastna med tassarna. Ta trapporna eller bära din hund i rulltrappan. Vissa hundar tycker att hissar är otäcka, så om du vet att du åker mycket hiss i din vardag, är det lika bra att vänja den från början. Ta den i famnen första resorna.

Det är svårt att ta upp alla situationer och miljöer som du och din valp kommer att hamna i. Om du är lugn ger du valpen trygghet. Valpen läser hela tiden av dig, och om du ger den signalen att det här är helt normalt och ofarligt, kommer den snart att anpassa sig till nya miljöer.

Träna valpen att bli rumsren

Rumsrenhet är av naturliga orsaker något man börjar träna så snart valpen flyttar hem. Det är viktigt att komma ihåg att inte skälla på hunden om den gör sina behov inomhus. Anledningen till att den väljer att göra ifrån sig inne är ju faktiskt att den inte vet bättre ännu. Återigen en fråga om att anpassa kravnivån till hundens ålder och mognad!

Mycket snart lär du dig att se när valpen är på väg att uträtta sina behov. Den drar sig gärna undan och liksom snurrar runt några varv på stället innan den sätter ner rumpan. Det gäller alltså att vara mycket observant på valpens beteende. En vägledning är att valpen alltid behöver göra ifrån sig efter mat, sömn och lek.

Bråttom på morgonen
I arla morgonstund gäller det alltså att ha tofflor och morgonrock inom räckhåll så att du kan göra en ”brandkårsutryckning” så snart valpen börjar vakna till. I regel brukar valpen komma av sig om man lyfter upp den. För att hålla pöl-frekvensen inomhus nere, kan det därför vara lämpligt att hissa upp valpen i famnen medan du springer runt och letar efter skor och nycklar.

Bor du i hus är det naturligtvis allra enklast att bara peta ut valpen utanför verandadörren, men du bör ändå hålla valpen sällskap. Inte minst med tanke på att du ska finnas till hand för att berömma valpen när den gör sina behov på rätt ställe.

Gå ut ofta
Sedan gäller det bara att vara noggrann och uthållig. Ju mer du bemödar dig med att springa ut med valpen desto snabbare blir den i regel rumsren. Kom dock ihåg att den lilla valpen inte har den fysiska utvecklingen att faktiskt kunna reglera tarm och blåsa. När den måste kissa eller bajsa gäller det att vara med på noterna.

Att valpen går ut i hallen eller kanske fram till ytterdörren, är i princip det mesta du kan kräva i en tidig ålder. Sedan är det upp till dig att vara uppmärksam och se till att valpen befinner sig utomhus när det blir akut.

Gå inte in för snabbt
När olyckan väl är framme inomhus – och det är den garanterat ett antal gånger – är det inte mycket mer att göra åt saken än att ta fram hushållspapper och svabb. Om du kommer på valpen med att uträtta sina behov, går det bra att avbryta den mitt i akten och bära ut den så att den får avsluta det hela utomhus.

Om du avbryter valpen så kan det dock ta ett tag innan den kommer på samma tanke igen. Det gäller att vara tålmodig. Dessutom är det ju så att det finns en massa saker utomhus som är mer intressanta än att lätta på trycket. Fler än en gång har det väl hänt att man varit ute en god stund med sin valp utan att den gör något. När ni kommer in, där det är lugn och ro, så sätter sig valpen med en lycklig suck och kissar i hallen…

Träna valpen att gå i koppel

Det första valpen måste vänja sig vid är att ha halsband på sig. Det är bra om valpen redan från första dagen har halsbandet på sig även inomhus, till dess att den vänjer sig vid halsbandet.

I början kommer valpen att klia sig mycket och verka mycket störd av halsbandet, men den vänjer sig i regel snart.

Ha tålamod
Att lära valpen gå i koppel är också en tålamodskrävande historia. I början så krävs det mycket lockande för att få valpen att gå åt samma håll som den som håller i snöret. Ett tips är att mest följa med valpen dit den går i ett första skede. Det kan vara nog så svårt, för en del valpar blir först som förlamade av den hemska tingesten runt halsen.

Efter att valpen vant sig vid att flytta fötterna trots ”snaran runt halsen” så kan du försöka börja styra valpen genom lätta drag i kopplet, kombinerat med att du lockar på den. Om du drar hårt i kopplet så kommer valpen garanterat att streta emot och gå i baklås. Har du bråttom så bär hellre valpen. Stress är inte den rätta miljön för koppelträning.

Håll emot
När valpen vant sig vid att promenera i kopplet så gäller det att kunna reglera fart och riktning. Lär gärna valpen kommandot ”här” som betyder att hunden ska gå vid dig inom ett visst avstånd, helst i löst hängande koppel. Ännu en tålamodsprövande inlärning! Om valpen drar i kopplet så stanna till och håll emot i kopplet tills valpen tittar mot dig.

Locka valpen intill dig och beröm när den kommer. Förstärk gärna med en godbit. Börja om promenaden och säg ”här” till valpen samtidigt som du med rösten och kroppen försöker få valpen att hålla sig nära dig. Mindre korrigeringar (ryck i kopplet) kan du göra när valpen börjat förstå innebörden av kommandot "här". Än en gång – du kan inte kräva något av valpen som den ännu inte kan!

Ensam hemma-träning

Att hunden kan vara ensam hemma några timmar är en förutsättning för att kunna ha hund. Därför är det viktigt att valpen tidigt tränas så att den tryggt kan vara ensam och inte bli orolig.

När valpen kommit till sitt nya hem och familj är det mycket att tänka på. Hundar är flockdjur och det valpen gör, är just att byta flock. Den gamla flocken var mamman och syskonen, han var aldrig ensam och han kände sig trygg. Nu kommer han till en helt ny flock i en ny miljö. För de allra flesta valpar går anpassningen till den nya omgivningen och de nya flockmedlemmarna, det vill säg du och din familj, mycket snabbt och relativt smärtfritt. Den dag kommer då valpen måste lämnas ensam kortare eller längre stund. För att det skall fungera måste valpen vara trygg och känna sig säker i sin nya omgivning.

Eftersom hundar är flockdjur, känner den sig otrygg när den är skild från familjen. Därför bör du vänta med att lämna din valp helt ensamt tills du är rimligt säker på att valpen trivs och känner sig hemma. Man skaffar sig inte hund för att lämna den ensam, men det är ofrånkomligt att den då och då blir det. Mer än fyra timmar i sträck är inte att rekommendera annat än i undantagsfall. De första stunderna helt ensam måste vara väldigt korta.

Träna korta stunder
Börja med att lära hunden vara ensam i ett rum i början, exempelvis köket. Det får inte finnas något där som den kan förstöra eller skada sig på. Om den har en korg eller fäll som den brukar ligga på, ska denna finnas där, liksom eventuella leksaker och tuggben.

  • Börja med gå ut ur rummet och placera ett kompostgaller (bra-att-ha-sak i alla hem med hund) i dörren så att valpen inte kan följa efter.

  • Säg "Matte kommer snart", eller något annat vänligt men bestämt till valpen. Det är, som alltid, viktig att använda samma kommando eller ordval för att hunden skall förstå.

  • Sätt dig en bit från dörren så att valpen kan se dig. När du märker att det fungerar så stäng dörren.


Därefter lämnar du valpen i någon eller några minuter. Gå sedan in till valpen, men genomför inte någon stor hälsnings-ceremoni. Det ska vara naturligt för valpen att vara ensam och det ska vara lika naturligt att du kommer tillbaka.

Om valpen börjar skälla, pipa eller till och med yla, gå inte in till valpen förrän den tystnat. Går du in när valpen för oväsen lär den sig snabbt att det lönar sig att gnälla, eftersom du kommer. Det kan vara svårt att stålsätta sig men du har stor fördel av det i framtiden.

Självklart ska du inte låta valpen skälla och bråka för länge. Gå då in till valpen, låtsas som ingenting, hälsa inte på valpen utan sätt dig och läs en tidning eller något. Gå sedan ut ur rummet igen och börja om från början. Som du märker kan det krävas tålamod men det är något som går igen i all hunduppfostran, liksom att alla i familjen måste göra likadant. Det duger inte att någon vill ”vara snäll” och går in till valpen och till och med ger den godis när den för liv.

Tänk på grannarna
Med tanke på mer eller mindre förstående grannar kan det vara bra om du genomför de första övningarna mitt på dagen. För de allra flesta hundar är det inte något problem att anpassa sig till att vara ensam, så när du märker att valpen kopplar av kan du dra ut på tiden då den är ensam. Sedan kan du lämna lägenheten eller huset men stanna utanför ytterdörren och lyssna.

När det fungerar kan du pröva att lämna hunden helt ensam i huset korta stunder. Du kan be din förstående granne att hålla ett vakande öra så att du får veta hur det gått.

Med litet tålamod och konsekvens kommer det att gå bra att lämna hunden ensam. Men som sagt inte mer än fyra timmar och det i undantagsfall.

Var intressant när du kallar på valpen

Inkallningsträning påbörjas egentligen i samma stund som du får hem din hund. Inledningsvis gäller det att få hunden att tycka att du är intressantare än allt annat i den stora världen.

I förlängningen ska inkallningen naturligtvis vara en blandning av ovillkorlig lydnad och att det ska vara lustfyllt för hunden att komma till sin ägare.

Använd både kropp och röst
För att få den lilla valpen att komma när du ropar är det viktigt att arbeta med både kropp och röst. Om du står rak i ryggen och beordrar din valp att komma, så ”pressar du tillbaka” den med kroppen samtidigt som du ställer krav med rösten.

Med största sannolikhet kommer din valp att välja att gå någon annanstans eller i vart fall att avvakta där den är. Hunden måste bli motiverad att komma tillbaka till dig och det sker lämpligast genom att du sätter dig på huk och lockar. Ibland krävs mer retning för att hunden ska välja att komma till dig.

Kombinera krav och motivation
För att få hunden att komma när den utsatts för frestelser så måste man ofta kombinera krav med motivation. Krav-delen gäller främst för att stoppa hunden när den är på väg bort från dig eller åt fel håll. Kravet kan bestå av att mycket bestämt kommendera ”stanna” när hunden sätter av i fel riktning. För ett kort ögonblick åstadkommer det förhoppningsvis att hunden stannar till, eller åtminstone förlorar fokus på det den var på väg till.

Just detta ögonblick är exakt rätt tidpunkt för att övertyga hunden om att DU är mycket roligare. De allra flesta valpar tycker, när allt kommer omkring, inte speciellt mycket om att bli lämnade av sin flockledare. En bra idé är alltså att vända om och springa åt motsatt håll.

Var rolig!
Det gäller också att behålla valpens uppmärksamhet. För att konkurrera ut annat som kan fånga valpens intresse, måste du ibland ta till jämfota-hopp och indiantjut blandat med glada inkallningsrop som innehåller valpens namn. Du får dock inte springa så långt från valpen att den tappar ”dragningen” till dig.

Om avståndet blir alltför stort mellan er kan det hända att valpen tycker att det känns tryggare att stanna där den är eller att ty sig till en förbipasserande person. Du bör dock vara fortsatt aktivt tills hunden är på väg emot dig.

Låt hunden jaga dig
För att reglera avståndet till valpen kan du växla mellan att röra dig emot valpen på ett lekfullt och inbjudande sätt och att vända och springa bort en bit. När hunden väl sätter fart emot dig, så spring några steg bort från hunden så att den får jaga ikapp dig. När hunden börjar närma sig kan du sakta in, vända dig mot hunden. Sätt dig gärna på huk för att bjuda in valpen i gemenskapen, med gos och beröm.


Lär hunden stanna

Andra kommando din hund måste kunna är att stanna och att komma på inkallning. Inlärningen av ”stanna” påbörjas lämpligen när hunden är kopplad.

Ta för vana att göra ett antal halter under hundens promenad. Vid varje halt lägg in kommandot ”stanna” innan hunden gått så långt ifrån dig att kopplet sträcks. Det är viktigt att hunden får möjlighet att lyda, alltså stanna, innan den korrigeras, av att kopplet sträcks.

För att hunden ska stanna där den har blivit tillsagd och inte gå tillbaka till dig, kan du hålla upp en öppen handflata mot hunden. Sträck samtidigt på dig så att du ”pressar tillbaka” hunden med ditt handtecken och ditt kroppsspråk. Denna metod används också med fördel när du tränar ”sitt” eller ”ligg kvar” med hunden.

När du märker att hunden börjar förstå innebörden av kommandot ”stanna”, kan du även prova på att använda kommandot när hunden är okopplad. Tänk dock på att förlägga denna träning till platser i säker miljö – alltså inte nära bilvägar eller andra miljöer som kan vara farliga för hunden.

Socialträna för framtiden

En valp behöver se och höra många olika saker för att växa upp till en säker individ. Därför är det så viktigt att socialträna en hund även om den verkar vara målmedveten och självsäker som valp.

Om ni bor på landet kanske din valp inte ser så mycket annat än familjens bil, kanske någon enstaka traktor och en del hästar och kor. Även om matte och husse är duktiga med att ta ut hunden på promenader så sker detta ofta i samma tysta och behagliga miljö.

Åk in till stan
En valp som bor i mindre samhällen behöver komma in till stan. Ta med dig hunden och gå en promenad på trottoaren och titta på alla bilar och människor som passerar. Förutom att det stärker hundens självförtroende blir hunden också mentalt aktiverad på detta sätt.

Uppleva något annat än det normala
En hund som bor i stan har en klar fördel vad det gäller att vänja sig vid ljud av olika slag redan som liten. Men dessa hundar behöver också utsättas för andra miljöer än den som de lever i dagligen. En stadshund mår säkert bra av att komma ut på landet och titta på hästar och känna andra lukter än avgaser och asfalt. En hund behöver variation, känna andra dofter och se andra saker än den ser varje dag på promenaden.

Vare sig hunden bor på landet eller i stan är det bra att redan som liten vänja hunden att åka tåg och buss. Även om du inte åker med dessa färdmedel så ofta är det klart lättare att vänja den lilla valpen än att ha en stressad och motsträvig vuxen hund på bussen den dagen bilen inte startar!

Ovana kan ställa till med problem
Ibland hör man hundägare klaga på att hunden skäller på människor som närmar sig. Detta är många gånger hundar som bor lite avsides. De är helt enkelt inte vana att möta folk på promenaderna!

Om du till exempel vill ställa ut din hund är det viktigt att träna på att människor får ta i din hund och även miljöerna som detta innebär. Då kan det vara bra att åka och besöka en utställning första gången utan att ha hunden anmäld för att ställas ut. Detta för att se hur den din hund reagerar på trängsel, alla hundar och människor och om det är inomhus kan golvet ha rader med brunnar som en del hundar inte vill gå på.

Träna i lugn och ro
Du gör dig själv en tjänst genom att träna på allt möjligt medan hunden är liten och när du har tid att hjälpa och uppmuntra hunden utan att du själv är stressad och har bråttom. Det är inte heller lätt att träna bort ett mindre bra beteende som redan är befäst eller övertala en vuxen som hund som av ovana reagerat kraftigt på något som den inte tidigare upplevt.

Trygghet för dig och din hund!
Teckna försäkring för din hund
                                                                                                                                      Tillbaks>>>