Därför kissar hundar inomhus

En hund kan kissa inne av flera anledningar. För att få sin hund rumsren är det viktigt att lära sig läsa sin hund och analysera varför den ibland råkar kissa inne. Med fasta rutiner och tålamod brukar det inte vara några problem att lyckas.

1. Ännu inte rumsren
Små valpar har också små blåsor. De blir snart fulla och behöver tömmas. En bra tumregel är att komma ihåg att springa ut med valpen var gång den ätit, sovit eller lekt. Ju noggrannare du är desto fortare går det. Det hela handlar mycket om att få en god vana.

Är valpen van vid att göra ifrån sig ute och ovan vid att göra det inne kommer den aktivt söka sig ut när den blir nödig. Anledningen till att några valpar tar lång tid på sig för att bli rumsrena beror på att ägaren inte varit så noga med att ta ut valpen varje gång. De valparna har därmed blivit lika vana vid att göra det inne som ute och gör då det som är enklast för tillfället.

Eftersom det är så ofta valpen ska ut, går det förstås fortare att få valpen ren sommartid när man för det mesta är ute. Enklare är det också att öppna en dörr och springa ut med valpen på tomten än ned för ett antal trappor innan man äntligen är på marken.

2. Tappar kontrollen
Alltid kissar inte valpen för att den är nödig. Kissa på sig kan den göra i pur förskräckelse (tappar kontrollen över sin egen muskulatur). En blöt fläck kan det också bli när valpen jagar upp sig så mycket i vild lek att den alldeles glömmer bort sig (tappar kontrollen igen).

3. Visar undergivenhet
Hundar går på doft i större utsträckning än vi ögonmänniskor gör. Valpen visar sig liten och undergiven med sitt kroppsspråk. En doftande accent till dessa gester kan en liten kisspöl bli. ”Om du inte ser hur liten jag är måste du väl ändå känna att jag luktar valp”. Denna undergivna gest brukar de flesta hundar ha vuxit ifrån när de når könsmognad.

Tikar är ofta lite senare än hanar på att sluta med denna handling. Men gesten kan komma igen mellan två hundar som känner varandra. Jag hade en tik som alltid kissade på sig, trots att hon var flera år gammal, var gång vi mötte min mors tik. De kände båda varandra väl. Min mors ganska osäkra tik ville alltid börja hälsningen med att trycka till den något yngre tiken - dominera den yngre tiken. Med kissandet förekom min tik den andra och slapp därmed oftast från den andras dominanshandling.

4. Könsmognad och markering
När unghunden kommer in i sin könsmognad börjar den att lyfta på benet. Den lämnar en doftmarkering för att säga till efterkommande ”här har jag varit”. En liten tumregel. En hund som lyfter på benet när den kissar gör en markering, den kissar inte för att den är nödig. Står hunden med alla fyra i backen och kissar handlar det om nödighet. Markeringarna kommer framförallt när hunden är ny inför något. När den kommer in utifrån, när den undersöker en ny miljö, när den kommer i kontakt med en ny doft.

Går du hem till en kompis bör du följa med din hund när den går runt så att du kan hejda eventuell tendens till att pinka. Att fya på hunden som redan har lämnat en skvätt lär den sig tyvärr ingen som helst av. Slarva inte när hunden är ung, att försöka ända på en äldre hannes väl inarbetade men dåliga vana att lyfta på benet i tid och otid tar mycket mer tid och ansträngning i anspråk. Själv tycker jag att min könsmogna hund kan ligga vid mina fötter när jag hälsar på hos andra, han behöver inte knata runt för då är olyckan så lätt hänt.

När hunden markerar laddar den också lite självförtroende. Blir hunden osäker på något kan den alltså plötsligt lyfta på benet i syfte att morska på sig lite. Det är dock inte bara hanhundar som kan få för sig att markera. Även tikar kan syssla med dylikt även om det inte alls är lika vanligt. Behandla henne på samma sätt. Låt henne inte springa runt i ny miljö, utan att du har henne under uppsikt. Även med tiken gäller det att du når henne när hon är på väg att markera inte när hon redan gjort det.

5. Lär dig din hunds kroppsspråk
Lär dig att läsa din hunds kroppsspråk så blir det lättare att hejda hunden innan det blivit fel. Allt hanhunden undersöker genom att nosar på, vill han sedan också kissa över. När du upptäckt hur hunden ser ut strax innan han lyfter på benet blir det lättare att hinna med och hejda hunden och få honom på andra tankar. Då får du också chansen att belöna hunden. Kom ihåg att hunden inte lär sig vad du vill att den ska göra på ditt fy, det är på belöningen hunden förstår vad det är vi vill att de ska göra.

6. Protesthandling
Då och då får jag förfrågan om hundar kan kissa i en protesthandling. ”Om ni är borta så mycket kissar jag i er säng.” Faktum är att jag själv bara hört talas om det här problemet, aldrig själv kommit i kontakt med hundar som kissat inne på det sättet. Så den frågan kan jag inte svara på fast jag undrar om hundar verkligen kan tänka i så avancerade tankegångar.

Lycka till med din träning!

Memea

Memea Mohlin är utbildad hundinstruktör och arbetar med såväl vardagslydnad som problemhundar. Hon har skrivit ett flertal böcker inom området.

                                                                                               Tillbaks>>>